Varje vinter lever 350 000 turister stadsliv i Åre, ovetande om den oexploaterade vildmark som öppnar sig norr om Åreskutans preparerade backar.
Där bor Per-Johan och Madeleine Göransson i byn Tångeråsen.
Paret har bestämt sig för att öppna vildmarken för rörelsehindrade.
Oexploaterat låter som om trakten är öde. Tvärtom. Offerdal, som området heter, har varit befolkat sedan urminnes tider.
Här finns några av landets större hällristningar, de äldsta 7000 år gamla. Tångeråsen omnämndes i skrift redan 1348 och har nu mera fått en injektion genom inflyttning.
– Halva byn är familjer med barn, berättar Per-Johan.
Han växte upp i Tångeråsen och valde att bo kvar tillsammans med Madeleine och deras två barn.
Båda arbetar utanför gården. Han är linjemontör på Jämtkraft, hon jobbar på ett bageri i Trångsviken. Tillsammans försöker de skapa sig en försörjning på gården.
Vildmarken lockar
Offerdals främsta tillgång är en vidunderlig natur med vidsträckta skogar, sjöar och fjäll. Här finns inga lyxkrogar eller äventyrsbad. Det är så nära oexploaterad vildmark som Sverige kan erbjuda.
– Och så ska det förbli, säger Per-Johan (fast på jämtländska).
Allt fler söker upplevelser utanför de stora turistmetropolerna. Ju mer människor stressar i städerna, desto mer lockande blir vild marken. Och det gäller inte bara folk med kondition nog att ta sig fram långa sträckor på egna skidor.
– Rörelsehindrade har samma behov av natur och äventyr, säger Madeleine.
Per-Johan tävlar sedan länge med drag hundar och arrangerar utfärder. På gården finns just nu 13 Alaskan Husky, flera av dem från uppfödare i Norge, duktiga på att avla fram bra draghundar.
Tillgängligt för alla
För några år sedan hade Per-Johan en handikappad pojke på släden. Färden gick till ett tält, som stod uppställd vid en sjö. Skulle det verkligen fungera? En överlycklig pojke njöt i fulla drag. Sedan dess har Per-Johan och Madeleine funderat på hur de ska öppna vildmarken för alla.
I närområdet finns mer än vildmark. Här finns resurser i form av skog, som med hjälp av eget sågverk kan användas för att göra vild marken handikappanpassad.
Första steget har tagits. På platsen där tältet tidigare stod har Per-Johan och Madeleine byggt den första stugan som fått namnet Huskucabin.
– Det är en ordlek på jämtska och engelska, förklarar Per-Johan.
Husku är jämtländska och betyder ihärdig, duktig. Vad stugan är duktig på är göra vildmarken tillgänglig för rörelsehindrade.
På en släde tillverkad av senvuxen björk, dragen av tolv hundar, tar färden till Huskucabin 40 minuter. Det går snabbt, tyst och mjukt över snön.
– Det fungerar bra för rullstolsbundna att åka hundspann, säger Per Johan där han står längst bak på släden och ropar kommandon till hundarna.
Släde under utveckling
Det kan även bli möjligt för rörelsehindrade att själva ta sig fram med hundarnas hjälp. Ett samarbete med Mittuniversitetet har utmynnat i en släde dragen av 4–5 hundar. Än så länge finns släden bara på ritbordet, men på samma sätt som rörelsehindrade åker slalom kommer de i framtiden att kunna köra hundspann.
Stugan ligger ett stenkast från en fjällsjö. Det är gott om ädelfisk i sjön och på sommaren kan man sitta i rullstol på ett 120 kvadratmeter stort trädäck och fiska. Själva stugan är med tanke på förutsättningarna topputrustad. Ett litet vindkraftverk ser till att det finns el till belysning och här kan upp till fyra personer övernatta bekvämt.
Invändigt har stugan en rad smarta detaljer för att fungera med rullstol. Utedasset är stort nog för rullstol och runt stugan finns en rejäl uteplats med en vedeldad spis av gammal modell.
– Hällen av gjutjärn kommer från en fäbodvall i närheten, berättar Madeleine när hon värmer soppa till Nysågats frusna ut sända.
Sågverk ger möjligheter
Uppfinningsrikedomen sträcker sig ända till hängrännor av trä. Stockarna klövs med Solosågen och gröptes ur med timmerfräsen. Det är ett snabbt sätt att tillverka snygga och väl fungerande takrännor.
Om efterfrågan blir så stor som Per-Johan och Madeleine hoppas, blir det fler stugor och planer finns även på en anläggning i byn. Under sommaren driver Madeleine och en kompis redan ett kafé och härom sommaren hade man även en utställning med älghorn.
Beredskapen för fortsatta byggen är god. Välväxta granar och tallar finns det gott om och en Solosåg för att göra verklighet av planerna.
Mer om verksamheten finns på www.huskucabin.se.