Anders Lennartsson började timra för drygt tio år sedan. Resultatet är en fjällstuga på 100 kvadratmeter. Bland annat.
– Utan sågverket hade vi aldrig haft råd med det här, säger han och hustrun Anna-Lena nickar instämmande.
Anders är verkstadsansvarig på ett bilföretag i Bollnäs. Familjen bor i Gäddvik ett par mil därifrån. Det är ett gammalt torp som genom Anders intresse för trä blivit större med åren.
För drygt tio år sedan gick han en kurs i timring. För att såga blocken byggde han ett sågverk med delar från Logosol. Det var en sågbalk och några beslag på ett egenhändigt svetsat underrede, med vevar från en släpvagn som stocklyftare. Sågaggregatet blev det då största från Logosol, E5000.
– Sågverket har fungerat bra för att såga timmerblock, säger han och passar på att berömma E5000.
– Det enda jag behövt göra är att byta drivrem en gång.
50 stockar redan sågade
Att såga bräder och plankor var inte lika enkelt på hemmabygget och i höstas bytte han upp sig till nya Solosågen M8. Det var många som gjorde likadant, men de flesta hade inte börjat såga när den här tidningen skrevs. Anders har sågat desto mer.
– Jag hade 50 stockar liggande och började såga så fort jag fick sågverket levererat.
Vad tycker då en van sågare om nya M8:an? Visserligen saknar Anders egen erfarenhet av en komplett Solosåg, men han har hjälpt bekanta med Solosågar.
– En granne köpte en M7 för några år sedan. Det var mycket som skulle skruvas ihop. M8:an är mer färdig och går snabbt att montera, säger han och fortsätter:
– Det bästa är att sågaggregatet och tillbehören som jag redan hade, passar på det nya sågverket.
Mer plats i såghuset
Han har valt bort en av finesserna på M8 och får istället en annan fördel. En skillnad är att benställningen är betydligt smalare än på M7. Istället ingår stocktrappor som hakas på benställningen, vilka gör sågverket bredare och ännu mer stabilt.
Eftersom Anders bultat fast såg verket och redan hade ett stabilt stockbord, behöver han inte använda stocktrapporna. De hänger på såghusets vägg, i beredskap för den händelse att Solosågen ska användas på annan plats. I såghuset tar M8 mindre plats.
Även om det forna torpet ligger nära skogen, finns det inte särskilt många träd på fastigheten. Enligt Anders är det inga problem:
– Jag tar hand om vindfällen och liknande. Efter stormen i julhelgen blev jag erbjuden så mycket timmer att jag var tvungen att tacka nej.
Ett timrat paradis
Sågar och timrar gör han bara för eget behov. I Gäddvik har det blivit ett såghus, ett traktorgarage och en timrad stuga samt en inglasad altan och ett växthus. Det är en sidoeffekt av att Anders och AnnaLena köpte ett härbre på 30 kvadratmeter med tillhörande mark i Slagavallen, Lofsdalen i Härjedalsfjällen.
Härbre är ett uthus eller visthusbod, föga lämpad att bo i under smällkalla vintern. Anders har byggt ut det i etapper. Utbyggnaderna har sågats och timrats i Gäddvik, för att sedan monteras upp igen i Slagavallen. Med det senaste tillskottet, en gäststuga, har det forna uthuset blivit en mysig fjällstuga på hundra kvadratmeter.
– Det är vårt eget paradis, den bästa platsen på jorden när vårsolen tittar fram, säger Anna-Lena.
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. På den nya M8:an har Anders sågat fram timmer och virke till nästa projekt, ett skotergarage. Med vässad utrustning lär det med tiden bli ännu mer byggt, både i Gäddvik och i Slagavallen.