I hjärtat av Hälsingefurans växtområde har två timmerentreprenörer på kort tid etablerat sig som husbyggare och legosågare. Fabrikens stolthet är en helt unik knutmaskin från 1962. God hjälp har de även av en klyvsåg och femkutterhyvel från Logosol.

Utanför en industrilokal i Delsbo ligger virkespaketen i kö. Strax intill läggs en sex meter lång, övergrov furustock tillrätta för att sågas upp till bräder. En hjullastare jämnar som bäst till marken och en timrad utegrill väntar på att hämtas av en kund. Det råder ingen stiltje för Delsbo Timmerhus & Hyvleri AB.
– Vi har redan lyckats vända de första månadernas minussiffror till ett hyfsat plus, konstaterar Marcus Emretsson.

RYMLIGA INDUSTRILOKALER

När Nysågat kommer på besök är det bara nio månader sedan Marcus och kollegan Mattias Sedenberg drog igång verksamheten i den rymliga industrilokalen utanför Delsbo.
Lokalen byggdes under tidigt 60-tal och var redan då avsedd för husproduktion. Här har ett femtontal anställda tillverkat friggebodar, fritidshus och villor i solitt Hälsingetimmer. Varumärket hade gott rykte, med export till både USA och Japan. När så de tidigare ägarna bestämde sig för att sälja företaget stod Mattias långt fram i kön av hugade spekulanter.
– Bättre lokaler gick inte att få, berättar han. Jag ringde Marcus direkt. Vi är väl lika tokiga båda två. Eller också gillar vi bara lukten av Hälsingefura. Både Marcus Emretsson och Mattias Sedenberg har många år inom snickeri- och byggsbranschen bakom sig. Snart var man igång med det gemensamma företaget. Lokalen hyrs av kommunen och inkråmet köptes loss från de tidigare ägarna, inklusive timmertork, maskiner och ett helt arkiv med husritningar. Och de goda tiderna har spelat de nya ägarna väl i händerna.
– Det byggs mycket nu, inte minst här i Dellenbygden, konstaterar Mattias belåtet. Ett naturmaterial som timmer ligger i tiden, det är solitt och utan konstiga tillsatser. Vi får många förfrågningar, telefonen ringer och orderstocken växer.
Nya elledningar har installerats och en ny flispanna för uppvärmning och timmertork finns på plats. Och företaget har redan utökats med två anställda för att få företagets alla ben att gå i takt. Man bygger timmerhus, tar fram utemöbler och grillar samt hyvlar och sågar på beställning.
– Vi räknar på alla typer av jobb, försäkrar Marcus. Vi har redan satt upp hus i både Hudiksvall och Stockholm och är nyfikna på den svenska fjällvärlden.
De stockar som ska användas till timmerhusen sågas med ett övermått på cirka 12 mm. Därefter torkas timmerblocken för att sedan hyvlas till rätt tjocklek i en åtta ton tung hyvelmaskin från 1954. Timmerblockens över-och undersida bearbetas i en fräs, också den från 60-talet. Stockarnas avsmalning bibehålls.
Därefter är det dags för den verkliga rariteten, en knutmaskin, lokalt tillverkad 1962. Den unika knutmaskinen klarar att göra knutar på avsmalnande timmerstockar utan stöd av avancerad datateknik. På några minuter fräser den fram den så kallade Delsboknuten.
– Såvitt vi vet är det bara vi som har en maskin som kan göra en perfekt knut som är så komplicerad som Delsboknuten, säger Marcus.
Maskinen är helt analog och det enda exemplaret av sitt slag i världen.
De gamla maskinerna i lokalen är alla analoga, med stora och tydliga knappar och reglage. Det är tungt och rustikt med ytterligare två stadiga gamla hyvlar att välja mellan, en planhyvel och en rikthyvel från Jonsered. På senare tid har de äldre modellerna fått sällskap av modernare maskiner.

MASKINER ATT LITA PÅ

Bland det första Mattias och Marcus valde att investera i var två produkter från Logosol. Dels panelhyveln PH365 utrustad med en femte svängbar kutter för att kunna tillverka mer komplexa produkter. Dels en klyvsåg.
– Vi måste vara flexibla och kunna leverera de produkter som våra kunder vill ha, förklarar Mattias. Då måste vi också ha maskiner att lita på. Invid hyveln från Logosol ligger några hundra löpmeter golvvirke av ask från Tyskland som ska hyvlas och spontas. Och till den lokala bygghandeln levereras foder och lister med profiler som inte kan hittas i hyllorna på det stora byggvaruhuset. Men de nya maskinerna kommer också väl till pass när Mattias och Marcus ska bygga virkesförråd och nytt såghus.
– Vi kan inte låta 300 timmerstockar ligga utomhus i väntan på att användas, säger Marcus. Men hittills har vi inte haft tid att se om vårt eget hus, vi har bara byggt hus åt andra.