Solen värmer och hösten har just börjat visa sina färger. Det doftar kåda och trä och på stockbordet framför det uppställda sågverket ligger ett antal nyfällda stockar i olika dimensioner. Allt står klart för några dagars produktfilmning i vacker landsbygdsmiljö. Stjärnan i produktionen, den senaste solosågsmodellen Farmer’s Sawmill har just utrustats med den kraftfulla motorsågen Stihl MS661.
– Farmer’s Sawmill hör hemma hos alla som har byggprojekt hemma på gården eller i sommarstugan. Men det är också viktigt att visa sågverkets fulla kapacitet, säger Bengt-Olov Byström, som går in och hämtar Logosol-keps, skyddsglasögon och hörselskydd innan filmningen drar igång.
Beprövad teknik
Den utvalda filmplatsen är Bengt-Olovs barndomshem i byn Hundsjö strax norr om Örnsköldsvik. Det var här på gården som han uppfann den första Solosågen för 25 år sedan.
Den första filmen om Solosågen blev ett viktigt verktyg för att bevisa att sågverket verkligen fungerade som utlovat. Idag är det annorlunda. Idag är Solosågen beprövad teknik.
– Produkten har funnits på marknaden i 25 år och vi har sålt över 25 000 exemplar i 100 länder, berättar Bengt-Olov Byström.
Från hans första prototyp för 25 år sedan är han nöjd med hur sågverket har utvecklats genom åren.
– Alla originalfunktioner som fanns där från början finns kvar, även om de har förfinats, säger Bengt-Olov och rullar fram en av de största stockarna, fäster kantstöden och hissar upp bjässen i bekväm arbetsställning.
– Stopp. Vi bryter där. Stå kvar, så kommer jag runt.
Optimalt sågutbyte
Logosols filmare Lars Wahlström jobbar med två kameror under produktionen. Filmning sker från ett stativ, samtidigt som viktiga moment dokumenteras nära med en handhållen kamera.
– Det ger mer liv till filmen och större flexibilitet när materialet ska klippas ihop, förklarar han. Bengt-Olov inväntar instruktioner och blir filmad på nära håll när han sätter sig ned vid ena stockänden. Med tumstock och svart märkpenna börjar han räkna på sågutbytet.
– Det blir ett 10 tums block som centrumutbyte, konstaterar han efter lite funderingar. Perfekt för plank till exempelvis golvåsar. Av ytvirket gör vi entumsvirke. Det kommer att bli riktigt fina, kvistfria brädor. Sådana som skulle ha blivit flis i ett större sågverk, men inte med Solosågen. Det är roligt att alltid kunna få optimalt sågutbyte.
Småskaliga lösningar
Att hitta småskaliga lösningar var drivkraften när Bengt-Olov Byström konstruerade Solosågen. När han ser tillbaka beskriver han företagandet som en fantastisk resa.
• Är det något du känner dig extra stolt över?
– Jo, jag blir nog lite stolt när jag träffar kunder och lyssnar på hur de använder Solosågen i sin vardag. Då står det klart att det finns många altaner, bryggor och små hus som aldrig skulle ha blivit byggda om inte ägaren först kunnat köpa en Solosåg, säger Bengt-Olov och väntar på klartecken från Lars innan han drar igång motorsågen och sågar första snittet.