I hjärtat av Logosol finns en djup respekt för trä och hantverk. Denna passion återspeglas i den nya lokalens showroom i form av en nybyggd unik butiksdisk designad av Logosols
Art Director, Anna Fossane.
Disken är skapad i tre nivåer, den högre delen är 110 cm och är tänkt som kassadisk. Den lägre delen är mäter 80 cm och är en bra handikappanpassning samt reception med möjlighet att ta emot paket. På insidan av disken är den 90 cm hög med plats för tangentbord och dator samt skåp med luckor för förvaring för allt som behöver städas undan.
– Mitt mål med disken är att till vardags låta kunderna hänga vid disken över en kaffe och prata sågverk, sen vid speciella festliga tillfällen göra om den till bardisk och få ett riktigt härligt barhäng. Jag hoppas att många kunder kommer stryka sin hand över brädorna och känna inspiration för att själva bygga något riktigt fint, säger Anna.
Modern design möter traditionellt hantverk
För att ta butiksdisken från idé till färdig möbel vände sig Anna till Berth Olsson som är framstående möbelsnickare och veteran inom träteknikutbildning.
– Toppskivorna är breda okantade plankor, så kallade slabs, av ek och alla övriga trädetaljer är också av ek. Ek är ett hårt träslag som håller igenom tiden, slitstarkt och tidlöst. Det är också roligt att välja våra vackra träslag som växer här i Sverige, säger Anna.
– På den övre delens hörn har vi lekt lite med sinka, eller laxstjärt som det också kallas, det vill säga vackra inlägg i valnöt, för snickarglädjens skull. Vi har också testat resin genom att fylla i småsprickor i slabsen, en del använder resin med sprakande färg för så kallade ”river
Laxstjärtinlägg i valnöt pryder diskens hörn.
tables” men här har vi använt bärnstensfärgad resin för att ge känslan av kåda i träet, berättar Anna.
– Ja, sedan har jag oljat in skivorna med min favoritolja, Osmos trähartsolja, den har jag lagt på i tre omgångar för att få tillräcklig täckning, fyller Berth i.
Värdefulla slabs blir kronan på verket
– En slab av ek i den här storleken och kvaliteten, sågad och bearbetad med precision kostar en bra slant. Men de kan enkelt sågas fram med hjälp av en av våra större bandsågar eller Big Mill, säger Anna. När man sågar fram eget värdefullt virke är också en del av vinsten att kunna skapa vackra möbler och andra byggprojekt i helt unik design.
Bengt-Olov Byström kommer in i showroom och hans spontana ord får avsluta denna artikel.
– Anna och Berth har skapat något som både är vackert och funktionellt av trä, något som våra kunder ofta lyfter fram som det bästa med att vara en del av Logosolfamiljen. Det ska bli kul att bjuda kunder på en kopp kaffe här framöver!
Berts 3 bästa wide slab-tips
Här kommer Berths bästa tips för att lyckas med wide slabs, oavsett om du ska bygga en bardisk, bänkskiva, bord eller något annat.
- Torka ämnet ner till 12% torkhetsgrad.
- Hyvla och lägg i epoxy som du vill ha det.
- För att skivan inte ska spricka eller kupa sig måste du låsa den på undersidan, från kortsida till kortsida, tvärs över fiberriktningen. Detta görs med antingen en gradlist i trä som skjuts in i ett gradfräst spår, eller en U-balk i järn för wide slab-bord som också förs in i frästa skåror på undersidan. Alla träslag sväller och krymper under årets olika årstider, t.ex. ek rör sig 2% och björk 5-6%. Det bästa är att klyva breda brädor för att få bort spänningarna och sedan limma ihop dem igen.