– Det här köket ska inte behöva renoveras på 50 till 100 år, säger Johan Stenberg med ett leende då vi pratar hus, renovering och livsfilosofi i det nyrenoverade klassiska bondköket.

Vi har haft nöjet att besöka familjen Stenberg utanför Härnösand, som har bytt stadslivet mot ett lugnare liv närmare skog och åkrar, där ett långsiktigt perspektiv och hållbarhet ligger i fokus. 

FOKUS PÅ HÅLLBARHET

– Jag vill äga min tid, då tid är det jag värderar mest och att det jag äger står på tillväxt, som skogen och åkermarkerna, säger Johan. Johan har tidigare varit vd i ett par teknikbolag men har nu valt att lämna tjänstmannalivet för att vara närmare naturen och, som han säger, knyta samman livet till den plats man bor på. Gården ligger fint ute på en udde, 99 hektar med 80 som skog. De två husen på gården har med varsam hand renoverats under ett och ett halv år.

– Jag tänker på ett hus som en möbel, ett välgjort hantverk som man tar hand om. Ett trähus känns äkta och genuint. Golv och tak är 200 år gamla och det ser jag som ett bevis på att det håller, säger Johan.

EN FUSION MELLAN NUTIDA BYGGTEKNIK OCH GAMLA KUNSKAPER

Huset vi sitter i renoverades senast på 40- eller 50-talet, och det var fortfarande i fint skick.

– Vi ville behålla helheten och känslan i huset och har sparat det mesta av interiören förutom ett par mindre förbättringar. Nästan allt virke som behövts till renoveringen har sågats på ett förlängt kedjesågverk från Logosol.

– Jag sågade till och med en gammal flaggstång till brädor, de använde jag där det behövdes extra långa bitar, berättar Johan. Renoveringsprocessen har gjorts med ett perspektiv på hållbarhet och kvalité. 50 till 100 år ska det hålla är det tänkt. Johan har fält skogen själv, torkat, sågat och hyvlat mycket av materialet till interiören i huset.

– Den största utmaningen har varit att få det gamla att möta det nya byggtekniskt sett. Vi har försökt gifta den nutida byggtekniken med gamla kunskaper för att uppnå högsta möjliga hållbarhet över tid och även kunna bygga på ett effektivt sätt, säger Johan.

– Det känns bra att använda ett material som naturen har skapat, plus att det finns stor erfarenhet hur trä beter sig i olika delar av ett hus, säger Johan.

FLYTT UT PÅ LANDET, TILL GLÄDJE FÖR HELA FAMILJEN

Familjens barn har tagit flytten ut på landet på ett bra sätt då de har fått se huset växa fram under renoveringen. Det som i början uppfattades som ett stort och okänt hus är nu ett uppskattat varmt hem. Vi återkommer till Johan Stenberg och hans familj i nästa nummer av Nysågat.