I Herrskog i Kramfors kommun träffar vi 20-åriga Holger (Hogge) Eklund Lindgren. Han visar oss sina fantastiska skulpturer som han sågar ut med motorsågen. Det började med ett uppdrag i gymnasiet; vi skulle göra en modell av en lampa berättar Holger för Nysågat. Största drivkraften då var att få designidén godkänd av läraren, men intresset väcktes och jag upptäckte att det var roligt att skapa och skulptera med motorsåg.

På gårdsplanen står en gedigen sittbänk som ursprungligen var tänkt att stå nere vid stranden i stugan men grannen blev spekulant berättar Holger. Först var det inte tänkt att jag skulle sälja, men det är roligt att folk gillar grejerna och vill köpa dem. Det är bra med extrapengar när man är student!

Solosågen
Bänkskivorna är sågade på Solosågen. Logosols sågverk har alltid använts i familjen och nu lånar jag pappas motorsåg. Om jag hade jag ett eget sågverk skulle jag kunna såga ut alla ämnen själv. Det står på önskelistan!

Att jobba med motorsågen ger en annan dimension, det blir nästan 3D. Färskt trä är bäst, men det är ibland svårt att få tag på. Jag tar av vindfällor på familjens skogs ägor kring stugan i Solumshamn och nu börjar grannar och släkt förstå att jag vill ha allt trä som jag kan få, emellanåt har jag tur och det dimper ner en och annan stock här på gården.

 

 

Hogge använder i grunden motorsågen och höggastighetsslip. Till små detaljer används stämjärn och täljkniv och en eyeballbit för att runda av exempelvis ögon. Med brännare tar han fram träets struktur och gör det extra hållbart.

Bygg din egen bänkpress
Till små detaljer används stämjärn och täljkniv och en eyeballbit för att runda av exempelvis ögon.
Korpen har hittills fått mest likes på Instagram. Hogges motorsågskonst kommer vi nog att få se mer av i framtiden!

Följ Hogge på Instagram: @Hoggecarvings