Efter stormen Dagmar funderar många på att köpa eget sågverk.
Det är bättre ekonomi att själv förädla stormfälld skog i mindre volymer, än att leja in entreprenörer och sälja virket.
Men går det att få EU-stöd för investeringen?

eubidrag

– Du kan få 30-50 procent i EU-bidrag när du köper ett sågverk eller hyvelmaskin, säger konsulten Kenneth Engvall.

Nysågat skickade frågan vidare till Kenneth Engvall som driver EU­ bidrag24, specialister på att söka bidrag. Han bor på en gård utan­ för Nyköping och är själv kund hos Logosol, så han är väl insatt i småskalig träförädling.
– Du kan få 30­-50 procent i bidrag när du köper ett sågverk eller en hy­velmaskin, svarar han.
Men det är många som på egen hand sökt EU-­stöd och ryser vid tanken på blanketter och byråkrati.

Reglerna har förbättrats

Dessutom har bidragen inte varit helt tillförlitliga. Utbetalningarna har dragit ut på tiden och ibland har pengarna tagit slut, vilket orsakat problem för dem som beviljats stöd. Enligt reglerna så får du pengarna först när du kan uppvisa en betald faktura. Är det slut i myndighetens kassa så står du där med en oväntad extrakostnad.
– Så har det varit, bekräftar Kenneth:
– Reglerna har ändrats. Idag öron­märker myndigheterna pengar när ett bidrag har beviljats, för att garantera att den sökande slipper obehagliga överraskningar.
En annan vanlig invändning är att man inte vill bli beroende av bidrag. Särskilt vanligt är det bland entreprenöriellt lagda som helst vill klara allt själv.
– Det är pengar som vi själva har betalat i skatt. En del går tillbaks som olika former av stöd. Sverige är sämst i Europa på att utnyttja stöden. Vi be­talar dubbelt så mycket till EU som vi får tillbaka, säger Kenneth.

Sök inte för pengarnas skull

Må så vara, men byråkraterna och deras blanketter kan skrämma den mest luttrade. Det är en invändning som Kenneth har förståelse för. Hans roll är att fungera som tolk mellan den som söker medfinansiering och myndigheten. För sin insats tar han 5-­7 procent av beviljat stöd. Den sökande slipper blanketter och slip­per lägga ned en massa tid till ingen nytta.
Samtidigt varnar han för att söka stöd bara för pengarnas skull.
– Du ska först fråga dig själv vad du gör idag, vad du planerar att göra och vad du skulle vilja göra. Betrakta EU­ stödet som en uppmuntran, en klapp på axeln från EU för att förverkliga dina egna planer, säger Kenneth.

Planerar du att köpa ett sågverk, en hyvelmaskin eller utrusta ett snickeri, så är EU-finansiering något du bör fundera på. Mer om hur det går till lä- ser du på Kenneth Engvalls hemsida www.eu-bidrag24.se.