Att såga omkring 15 kubikmeter på tre dagar, det är mycket trä. Det var vad som hände på mässan Agrialp i Sydtyrolen förra hösten. Logosolarna Henrik Sigurdson och Matthias Brand körde från Bad Saulgau till Sydtyrolen för lanseringen av Logosol B751. Där satte dom det nya bandsågverket på prov för första gången.

– Jag har aldrig sågat så mycket på så kort tid, medger Henrik, som har arbetat som VD för Logosol Tyskland under många år och är en rutinerad sågare. När lastbilen med stockarna körde in till mässmontern blev han väldigt förvånad och viskade till Matthias: – Allt det där kan väl inte vara till oss? Men så var det, och med stockarna fanns också en detaljerad såginstruktion för två timmerstugor som skulle byggas på plats.

BYGGA FÖR ETT GOTT SYFTE

Planen hade tagits fram tillsammans med mässarrangören ”Profanter Gartentechnik”, en Logosol-återförsäljare i Sydtyrolen. Under ledning av Logosols timmerhusexpert Erich Pohl skulle två timmerhus uppföras av det färdigsågade virket. Timmerhusen skulle sedan auktioneras ut för en god sak. Tolv mycket motiverade kursdeltagare var beredda att under Erichs vägledning använda det specialsågade timret för att bygga två ståtliga timmerhus. Detta som en del av en byggnadskurs för hustimring.

UNIK INSTÄLLNING AV SÅGSNITTET

– Vi sågade, pratade, sågade, pratade och fortsatte att såga, säger Henrik med ett leende och minns mässans bråda men trevliga dagar.
Kollegan Matthias kommer också ihåg de många mässbesökarna som bildade en ständig ring runt mässmontern. Resultatet var uppenbart:
– Vår B751 utförde uppdraget med glans! säger en stolt Matthias, som är imponerad av hur lätt den nya bandsågen är att använda. Att arbetet går så lätt och snabbt beror främst på den nya inställningen av sågsnittet. Med den revolutionerande Last Cutindikatorn, som visar det senaste sågsnittet, kan sågmåttet justeras snabbt och exakt. Henrik är också imponerad av denna funktion:
– Sågsnittsinställningen är nästan som magi, trots att den är manuell. Detta är bara möjligt med Logosols bandsågverk, förklarar han med ett skratt.

REVOLUTIONERANDE STOCKHÅLLARE

Under tre dagar sågades 15 kubikmeter timmer. Samtidigt arbetade Erich och hans kursdeltagare på timmerhusen, som var färdiga i tid för auktionen på mässans sista dag. Virkesdimensionerna var exakt rätt; B751 hade gjort ett fantastiskt jobb och inte lämnat några märken på stocken.
– B751 är utrustad med en ny och revolutionerande stockhållare med excenterhandtag som inte skadar träet, säger Henrik för att lyfta fram en annan unik funktion hos det nya bandsågverket.

ETT GOTT UTFÖRT ARBETE

Med ett sådant perfekt resultat var det inte svårt att auktionera ut de två timmerstugorna för cirka 7 000 euro. Pengarna donerades till ”Bauernnotstandfond”, en förening som stöder behövande bönder i Sydtyrolen.
– Efter tre dagars mässa var vi alla nöjda, säger Matthias. Alla Logosolare bidrog till ett gott utfört arbete, för att inte tala om det nya bandsågverket.
– Vi fick in beställningar redan under mässdagarna. Det var kunder av olika slag, allt från företagare inom skogsbruk och hantverk, till vanliga privatpersoner, berättar Henrik, som är otroligt nöjd att Logosol ännu en gång bokat in en lyckad mässa.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>