Lillkåge Trä har över 20 års erfarenhet av att utveckla och tillverka friggebodar och kundanpassade stugor. Här sitter kunskapen i väggarna, liksom doften av träbearbetning. Varje maskin och arbetsstation är en del av den effektiva produktionslinjen. Bara i år har 100 stugor byggts och levererats.

Den välplanerade produktionshallen var tidigare en ladugård. Här finns två effektiva knutmaskiner som kompletterades med en fyrkutterhyvel modell PH360 från Logosol.

– Man vill ju inte vara beroende av andra. Idag har vi möjlighet att snabbt göra speciallösningar utan att produktionen stoppas upp. Vi behöver inte vänta, säger Stig Eriksson som driver verksamheten i Lillkågeträsk med fyra anställda.

En del av produktionen

I samband med beställningen gick personalen en hyvelkurs i Härnösand. När maskinen anlände till Lillkågeträsk kunde den snabbt bli en del av produktionen. På 1½ år har över 108 000 löpmeter producerats. Det handlar bland annat om takåsar, reglar, lister, spröjs och golv. Här tillverkas alla träkomponenter till stugorna som levereras i byggsatser. Virket som används köps främst från Martinssons och SCA.

– Vi tar fram allt utom dörrarna, som vi beställer färdiga. I år har vi hittills byggt 100 stugor. Ungefär hälften är friggebodar på 15 kvadrat. Resten är kundanpassade lösningar, berättar Arne Holmgren.

På företagets webbplats finns över 20 modeller att välja mellan. Storsäljaren Solbostugan finns i olika utföranden.

– Den vanligaste modifieringen är att kunden vill flytta eller lägga till fönster och dörrar, säger Bert Ermander.

Snabba speciallösningar

På Lillkåge Trä har tillgången till en fyrsidig hyvel inneburit viss produktutveckling. Exempel på egna lösningar är en taklist som följer innertakets exakta lutning samt en glidregel som tillåter viss rörelse mellan yttervägg och isolering i den färdiga träkonstruktionen.

– Det blir en hel del specialbeställningar. Då skickar vi biten till Logosol och får tillbaka ett profilskärstål. Att beställa special är enkelt och det förenklar vår tillverkning, säger Stig Eriksson.

Oftast är det Arne Holmgren eller Bert Ermander som kör hyvelmaskinen, och båda har sina favoriter.

– Jag hyvlar gärna takås och golvås, säger Arne Holmgren, som även är den som har hand om slipning av hyvelskärstål. Till ändamålet har han en slip av märket Tormek.

– Råplan går fort så det gillar jag bäst. Det här med att hyvla fyrsidigt är ju suveränt. Det är aldrig något stopp i produktionen, maskinen tar liten plats och kan dessutom lätt dras undan på hjulen, berättar Bert Ermander.

Viktigt att förnya sig

Traditionell friggebod har under åren varit den mest populära byggsatsen. Tusentals maskinbyggda stugor har levererats till kunder i främst Sverige och Norge.

– Det gäller att hela tiden utvecklas, man kan ju alltid blir bättre. När det blev populärt med funkis tog vi fram en stuga i den stilen. Vi sålde en del, bland annat på mässor. Det blev väl aldrig någon riktig succé, men det är viktigt att hänga med, säger Stig Eriksson som fått en hel del samtal efter de nya ”attefallsreglerna” som gäller från och med juli 2014.

Beslutet om förenklat byggande innebär bland annat att det är tillåtet att bygga ett komplementbostadshus upp till 25 kvadratmeter helt utan bygglov. Ett Attefallshus kan användas som permanentbostad.

– Det är väl försent för den här säsongen men vi hoppas att beslutet ska börja ge effekt till våren. Det är ju alltid intressant när man kan bygga större, säger Stig Eriksson.