Arne Larsson är en handlingens man. Det är sällan han ångrar något. Utom när han för några år sedan sågade upp ett stort parti al till brännved.
– Al är det vackraste träslaget i de svenska skogarna, säger Arne som nyligen byggt en bastu, invändigt klädd med rötad och oljad al.
Paret Larsson har slutfört flera byggprojekt tillsammans. Virket har de sågat och hyvlat själva. Det senaste tillskottet är en vedeldad bastu. Här har Arne rättat till sitt misstag att elda med al. Bastun är invändigt klädd med rötad och oljad al. Lavarna är givetvis i asp och handtaget på insidan av dörren är utskuren i alm.
– Alm och andra spännande träslag fick jag tag i Örebro när man högg ned träd för att bygga ut krematoriet, säger Arne.
Så bygger du med al
Men även om det finns flera intressanta träslag, håller Arne ett riktigt skräpträ allra högst. Alen. Om den behandlas på rätt sätt.
– Nyhuggen är veden brandgul. Men sågar man upp den direkt så blir den intetsägande efter torkning, anser Arne som vill ha trä med liv i.
Han har kommit på lösningen. Låt den fällda alen ligga ett år innan sågning. Strö sedan upp virket för torkning och lägg på rejäla tyngder så att det bångstyriga träslaget inte får en chans att vrida sig. Allt blir inte rakt, men det mesta av det om träden är någorlunda rakväxta.
Virke med karaktär
– Det är viktigt att stockarna inte får ligga för länge. När barken börjar lossna i stora sjok så är det bråttom att såga. Då har veden fått karaktär och den framträder ännu mer med hjälp av träolja, säger Arne.
Det räcker med att titta in i bastun för att bekräfta den uppgiften. Rätt behandlad är al långtifrån ett skräpträ. Inte för den som har ett eget sågverk i varje fall.
Se fler bilder i galleriet! Nysågat träffade Arne Larsson redan för fyra år sedan. Det blev ett mycket uppmärksammat reportage, beroende på Arnes känsla för svenska träslag och det fantastiska hus som Arne och hans numera lagvigda Marjatta byggt i byn Tryggeboda utanför Mullhyttan i Närke.