På Ludvig Nordströms gata i Härnösand har Bengt-Olov och Christina skapat ett nytt liv tillsammans. I deras händer sitter minnet kvar av varje trälist, varje skarv och penseldrag. Lågenergihuset som de byggt från grunden är planerat och organiserat för en gemensam framtid som aktiva pensionärer.
– Vi hade inte kunnat få det bättre, och när man bygger själv kan man ju få det precis som man vill ha det, säger BengtOlov Byström och lägger armen om sin Christina.
Vi sitter runt bordet i det hemtrevliga köket som är ljust och genomtänkt med rätt höjd på maskiner och arbetsytor. Här lagas det en hel del mat och bland gästerna finns ofta barn och barnbarn.
Många små beslut
Inflyttningen i det nybyggda huset skedde lagom till julen 2011, ganska exakt tretton månader efter rivningen av det gamla ödehuset som först stod på tomten. När paret ser tillbaka på perioden som byggmästare blir det en del minnen och skratt. Ett stort byggprojekt består av många små beslut där man måste vara överens. Inför inflyttningen handlade det mest om inredning.
– Allt kom liksom på en gång. Val av färger, tapeter, möbler och kakel. Vi hade travar med tapetkartor och inredningstidningar och åkte runt på affärer. Jag lärde mig att det enklaste oftast blir bäst, säger Christina Björklund och ger badrummen som exempel.
– Efter att ha sett allt valde vi vitt och svart kakel, enklaste modellen. Resultatet blev tidlöst och enkelt.
Anor från 1700-talet
Byggnaden är en del av Östanbäcken, ett k-märkt kvarter i centrala Härnösand med anor från 1700-talet. Rivningen och uppbyggnaden har skett i samråd med både kommunen och länsmuseet.
När huset skulle målas kom stadsarkitekten på besök för att hjälpa till med färgvalet.
– För oss var det viktigt att huset passade in i omgivningen. Vi gick runt och tittade på grannhusen och funderade, men ingen färg kändes rätt. När vi kom hem igen hade Bengt-Olov tagit fram en ribb som han sparat från det gamla husets fasad. Vi bara tittade på varandra och sa, den ska vi ha, berättar Christina.
Idag hänger den gamla ribben på en hedersplats i hallen. En målerifirma tog fram den exakta kulören som ligger nära gråturkos. Färgen beskrivs bäst som grön och blå på samma gång, och brytningen mot de vita fodren och knutarna blev en bra kombination. Även den gamla ribbens form blev en del av den nya fasaden.
– För att få formen exakt beställde vi specialstål. Annars har vi hyvlat fram i stort sett alla svanhalslister i huset med standardstål på solohyveln, berättar Bengt-Olov.
Anpassat för framtiden
De höga allmogefönstren med djupa smygar är husets stolthet. I varje fönster finns två infällda led-spotlights som tänds och släckt automatiskt. En annan detalj som ger huset en smakfull exteriör är de profilerade taktassarna och den återhållsamma snickarglädjen som pryder gavelspetsarna.
– Visst har vi jobbat mycket med många fina och genomtänka detaljer, men själv är jag mest stolt över totallösningen, säger Bengt-Olov.
När man bygger nytt har man chansen att göra rätt från början. Samarbetet med arkitekten Anders Nyquist satte fokus på kretsloppsanpassning i ett tidigt skede. Att medvetet välja miljövänlig byggteknik och hållbara energilösningar har varit en självklarhet för både Bengt-Olov och Christina. En annan viktig aspekt under husbygget har varit att anpassa boendet för framtiden. Breda dörrar och öppna ytor bidrar till en miljö som ska fungera bra under ett långt liv tillsammans.
– I somras byggde vi en träveranda som sträcker sig en bit runt huset. Tomten är begränsad och vi har ingen gräsmatta att sköta, vilket faktiskt är en fördel för oss. Det blir som ett lägenhetsboende, fast i villa, förklarar Bengt-Olov.
Även när det gällde altanen ville paret prova en miljövänlig variant. Istället för att köpa tryckimpregnerat behandlades allt konstruktionsvirke och undersidan på trallvirket med tjärolja.
Högre kvalité med egen förädling
– Vi har byggt ett hus som kommer att stå i många hundra år. Det är en insikt som ger perspektiv när det gäller val att byggmaterial, säger Bengt-Olov, som sågat allt virke till fasaden på Solosågen och Låks ramsåg.
– Den lilla Solohyveln har vi tjänat in flera gånger om under bygget. Att hyvla själv i stället för att köpa färdigt är ett roligt och ekonomiskt sätt att höja kvalitén på ett hus. En egen hyvelmaskin öppnar dessutom fantastiska möjligheter när det gäller listernas utformning, säger Christina.
Bengt-Olovs nybyggartips
• Ta tidigt kontakt med en rörmockare. Just den här delen är extra viktig att få rätt från början.
• Tillverka eget byggmaterial om du har möjlighet. Ekonomiskt och roligt. Höjer kvalitén i hela bygget
• Bygg hållbart för framtiden. Miljö-vänligt och anpassat för livets alla skeden.