– Det är bara onödigt att torka ek som ska vara obehandlat i grindar. Bygger man i rått virke så vrider det sig inte heller lika mycket vid torkning, säger Mikael Carlsson som driver Toftens Gård & Såg i Ullared.

planing_raw_oak_202Mikael och hans bror Kjell driver Toftens gård som gått i släkten sedan 1700-talet. Idag har kossorna ersatts med blandbruk av det mer ovanliga slaget, från skötsel av naturreservat och tillverkning av grindar till bränning av ljung. Det finns fortfarande djur på gården, men numera köttdjur och arbetshästar.
– Det började med att vi fick ett uppdrag att arbeta med naturvård i ett naturreservat. Vi avverkade skog och körde ut timmer med häst för att inte få några markskador, berättar Mikael.
En tjänsteman på länsstyrelsen frågade om bröderna inte kunde tillverka grindar. Tryckimpregnering var inte att tänka på, det skulle vara ett av naturen hållbart träslag.
Idag tänker många reflexmässigt på lärk, men sydsvenska skogar innehåller något som är ännu bättre: Ek.
– Ekarnas kärnved är mycket hållbar, säger Mikael som påpekar att splintveden är betydligt sämre.

Behöver det torkas?

planing_oak_202Rätt råvara stod på rot i skogen. På gården fanns cirkelsågverk samt en Logosol fyrkutterhyvel. Det var bara att starta tillverkningen.
Men snart insåg Mikael att det var både onödigt och dumt att låta virket torka innan hyvling och montering av grindarna.
– Torkningen ökar risken för att virket vrider sig. Dessutom behöver man inte torka material till en grind som ska stå ute och inte ska ytbehandlas, utan skyddas på naturligt sätt av kärnveden, säger han.
Sagt och gjort. In med färsk ek i hyveln. Det fungerade förträffligt och genom att grinden bultades ihop blev det inte skevt efter torkningen. Åtskilliga meter färsk ek har sedan dess gått igenom hyveln. Garvsyran har inte satt några spår i maskinen och ytorna är jämna och släta före och efter att virket torkat.
Vän av ordning frågar sig varför Mikael hyvlar virke till grindar som ska stå obehandlade i naturreservat. Med tiden lär ingen se skillnaden på hyvlat och ohyvlat.
– Jag hyvlar för att få rätt dimensioner. Tillverkningen blir enklare, svarar Mikael.

planing_raw_oak_475